lauantai 4. helmikuuta 2017

Uimahalli Mäntsälään?

Olen asunut nyt 10 vuotta Mäntsälässä ja aina vaan kuntalaisten puheissa on toive omasta uimahallista. Tutkailtuani asiaa tarkemmin, selvisi että asiaa on puitu kunnassa jo yli kolmekymmentä vuotta - en siis myöhästynyt mistään...

Mäntsälän kunnan hanketyöryhmä teki selvityksen uimahallitarpeesta vuonna 2013. Linkki kyseiseen selvitykseen: "Mäntsälän uimahallin hankesuunnitelma" 

Tuon selvityksen jälkeen aikaa on kulunut, kansalaisäänestystä on vaadittu ja määräraha asian tarkempaa tutkimista varten myönnetty. "Pöytäkirja koskien kansanäänestystä" Hankkeen toteutusta on alustavasti suunniteltu vuosille 2020-2021. Oheisten linkit ohjaavat kunnan sivuille, jossa pöytäkirjat ja hankesuunnitelmat ovat vapaasti kaikkien luettavissa.

Odotan mielenkiinnolla uutisia tästä aiheesta. Minun jos kenen tulisi olla ensimmäisenä barrikaadeilla vaatimassa hallia omalle kylälle. Vietin nuoruusvuoteni uimahallilla treenaten ja uimakisoja kiertäen, silloin Kotkan Uimaseuran nimissä. Viime vuosina olen opettanut kaikki muksuni uimaan ja nykyään harrastan aktiivisesti triathlonia johon uinti kiinteänä osana kuuluu. Lisää uinti- ja triathlonjuttuja löytyy treeniblogistani "Retureippailee".

Toteutin haaveeni uintipitkiksestä vuoden 2016 lopulla Orimattilan uimahallilla.

Meidän perheen uintireissut suuntautuvat lähinnä Järvenpäähän. Siellä on mahtava halli ja sinne ajaa meiltä (kylän keskustasta) vajaat puoli tuntia. Mukava käydä lasten kanssa. Lämmin, paljon altaita, liukumäki ja oikein kattavat aukioloajat.

Lasten keräämiä uintimerkkejä, suoritettu Järvenpään uimahallissa.


Omissa treeneissä suosin Orimattilan hallia jos vaan mahdollista. Viileämpi halli sopii treenaamiseen ja hallissa on paremmin tilaa. Hankaluutena on aukioloajat, jotka eivät suosi aamuvirkkuja mm. viikonloppuisin.

Halleja on tietysti myös Porvoossa, Kärkölässä ja Hyvinkäällä. Kärkölä on vielä testaamatta, Porvoossa käyty muistaakseni kerran ja Hyvinkäällä testattu pitkä ulkoallas. Valinnanvaraa siis löytyy. Sillä välin kun Mäntsälän hallia odotellaan.

Niin paljon kuin hallia kaipaankin, mietityttää sen käyttöaste ja kunnalle koituvat kulut. Toivon saavani tietoa aiheesta lisää jos pääsen itse asiasta päätöksiä tekemään taikka niitä valmistelemaan.

Siihen asti - naapurikunnan hallilla nähdään! Minä olen se joka kauhoo uimalakki ja -lasit päässä ja tuo yläkuvassa näkyvä punainen mittari ranteessa. Välillä ihan vaan uikkareilla, toisinaan myös märkäpuvussa. Ja sitten kun olen liikkeellä lasten kanssa niin meitä on paikalla autolastillinen innokkaita uimareita kaakeleita laskemassa!

5 kommenttia:

 1. Me käymme Järvenpään uimahallissa. Kaksi nuorinta lastani ovat käyneet siellä uimakoulua ja nyt he käyvät perjantaisin uimakerhossa. Olisiko Mäntsälän uimahallille tarpeeksi käyttäjiä? Onko siitä tehty mitään kartoitusta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa olen miettinyt. Uskon että asiasta saadaan pikapuolin lisää tietoa. Veikkaisin että noin puolet Mäntsäläläisistä asuu keskustan liepeillä ja kävisivät mieluusti lähihallissa. Sitten on se osa kunnan väestä joka asuu keskustan ulkopuolella, ja joille joku lähikuntien halleista voi olla kätevämmän matkan päässä. Hallissa tulisi olla sen verran "imua" että se vetäisi väkeä pidemmältäkin. Olen korvat höröllä tämän asian tiimoilta :)

   Poista
 2. Täällä yksi triatleetti myös kaipaa hallia kotikylälle. Viime aikoina keskustelu hallista on jälleen käynyt vilkkaana niin sen perusteella kysyntää tuntuu ainakin olevan. Onhan vesi myös elementtinä monipuolinen urheilumuoto joka sopii kaikenikäisille kuntotasosta riippumatta. Jokaisessa hallissa jossa olen uinut on ollut ilo nähdä aina etenkin ikääntyneempää väkeä uimassa/vesijuoksemassa, monelle se saattaa olla ainoa liikuntamuoto jota voi harrastaa. Uinti ja vesijuoksu sopii myös muiden lajien harrastajille tukilajiksi ja vammoista palautumiseen, joten luulisi käyttöä ja kysyntää hallille olevan. Selvyys asiaan toki saadaan vasta kun halli on valmis ja käytössä, toivottavasti nyt (viimein) on sen aika.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa Miikka! Sinulla on mukava harrastus! Mäntsälän hallia odotellessa olen kovasti koettanut keksiä keinoja helpottaa innokkaiden uimareiden treenireissuja (kimppakyydit). Ja toisaalta parantaa hiljaisten hallien käyttöastetta. Tiesitkö että Orimattilassa on lauantaisin hiljaista. Varsinkin puolenpäivän jälkeen. TRI-treenit porukalla? Meillä on aktiivinen treeniporukka kylillä. Naisväkeä. Mutta mukaan mahtuu ;)

   Poista
  2. Orimattilassa olen viimeksi uinut 90-luvun puolella, eli viimeaikainen käyttöaste ei ole ihan tuttu ;) Uintitreenit kyllä sopisi, varsinkin kun polvi tuntuu olevan sitä mieltä että juoksu tai pyöräily on huono idea tällä hetkellä. Eli jos siis haluatte minut sinne radan tukkeeksi :), niin jatketaan vaikka mailitse ettei tarvitse tänne ohi aiheen kirjoitella. Mun maili on kryptinen etunimi.sukunimi ät iki.fi, laita viestiä niin katsotaan josko treenit porukalla saadaan järjestettyä.

   Poista