tiistai 28. maaliskuuta 2017

Valtuuston maalismara

Valtuusto istui eilen ensimmäistä kertaa tänä vuonna. Tammikuun kokous oli peruutettu aikanaan, ja tätä seuraavaakin kokousta oli siirretty aina eiliselle saakka. Koska asioita siirtämällä ne yleensä tuppaavat kasaantumaan, oli eiliselle kertynytkin sitten mittava lista käsiteltäviä asioita. Asialistan kohtia oli 19 ja materiaalia yhteensä 73 sivua.

Minä halusin käydä tutustumassa valtuuston toimintaan ja kuulla samalla ensi kädessä miten muutama kohta listalla herättäisi keskustelua. Linkki asialistaan "tässä" Tiesithän että valtuuston kokouksia pääsee kuuntelemaan lehterille koska vaan. Kulku joko salin ovesta tai salin vieressä olevia portaita pitkin suoraan yläriville. Ja nyt tärkeää ajankäytöllistä tietoa... sieltä pääsee kesken kaiken pois jos meinaa pukata muut menot päälle. Voin siis suositella, vaikka vaan yleissivityksen takia.

Olen tottunut istumaan kokouksissa. Usein olen niissä myös äänessä tai sihteerinä. Nyt olikin virkistävää olla "vaan" kuuntelemassa. Koska olen kuitenkin tekevää sorttia, otin kutimukset mukaan. Valtuuston kokousta kuunnellessa puikoilta valmistui syto-myssy. Taustatietoa sytoilusta esimekiksi "tässä linkissä"


Tilaisuus alkoi muutaman minuutin myöhässä. Ennen kokouksen alkamista valtuustolle esiteltiin vielä MLL:n organisoima kuntalaisaloite lapsi- ja perheasiainneuvostosta sekä soteasiaa. Itse kokous alkoi lähes tunnin myöhässä. Toki aloite ja soteasia olivat kiinnostavia ja tärkeitä, joten nou hätä.

Asialistalla edettiin suhteellisen hitaasti. Asialistan kohtia alustettiin, niihin liittyen pyydettiin puheenvuoroja ja vastapuheenvuoroja. Muutamasta kohdasta äänestettiin. Äänentoistoa trimmailtiin useaan kertaan, ja tulipa kokouksen aikana puheeksi äänentoistojärjestelmän uudistamistarvekin. Koska tilaisuus streamattiin livenä eetteriin, oli tosi harmillista että mikit suhisivat välillä holtittomasti, välillä kieltäytyivät toimimasta. Mutta summa summarum, listalla edettiin.

Kohdan 7 hallintosääntö jälkeen pidettiin lyhyt viiden minuutin biobreikki. Tässä käytin tilaisuuden hyväkseni ja kiilasin kunnanjohtajan peesiin. Koska olen kuullut että Kairesalo on kova urheilumies, halusin kutsua hänet henkilökohtaisesti Mäntsälän kevätmaratonille jota järjestelen yhdessä Mäntsälän Urheilijoiden kanssa. Kai tämä on suvaittavaa käytäväpeliä ;)

Valtuutetut palasivat paikoilleen ja kokous jatkui. Pitkältihän valtuustotyö on hyvin valmisteltujen asioiden nuijimista päätetyksi. Keskustelua tuli kuitenkin paljon mm. Ehnroosin rahoitusmallista, hallintosäännön uudistuksesta ja elinkeino-ohjelmasta. Koska kaikkien on saatava sanoa mielipiteensä tasapuolisesti, venyi kokous lähes viiden tunnin mittaiseksi. Kyllä - kokous päättyi vähän puoli kymmenen jälkeen. Kokouksen jälkeen muutama tuttu valtuutettu pyöritteli päätään ja mutisi minulle lohduttavasti että "ei nämä yleensä näin pitkiä kokouksia ole...". Minä pohdin mielessäni että toisaalta tehokkuus laskee jos istuu samaa kokousta monta tuntia, toisaalta on hyvää ajankäyttöä että kun ollaan paikalla niin käsitellään samalla pitkä lista asioita eteenpäin. Tiedä häntä kumpi parempi.

Minä olin rekrytoinut meidän perheen teinit ja mieheni huoltamaan perheen pienimmät ja ehdin onneksi itsekin haukata välipalaa töiden jälkeen ennen kunnantalolle menemistä... Ilta oli pitkä mutta mielenkiintoinen. Myssy valmistui ja mieli kirkastui. Opin uutta. Päivä täysi. Time well spent.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti