tiistai 28. maaliskuuta 2017

Valtuuston maalismara

Valtuusto istui eilen ensimmäistä kertaa tänä vuonna. Tammikuun kokous oli peruutettu aikanaan, ja tätä seuraavaakin kokousta oli siirretty aina eiliselle saakka. Koska asioita siirtämällä ne yleensä tuppaavat kasaantumaan, oli eiliselle kertynytkin sitten mittava lista käsiteltäviä asioita. Asialistan kohtia oli 19 ja materiaalia yhteensä 73 sivua.

Minä halusin käydä tutustumassa valtuuston toimintaan ja kuulla samalla ensi kädessä miten muutama kohta listalla herättäisi keskustelua. Linkki asialistaan "tässä" Tiesithän että valtuuston kokouksia pääsee kuuntelemaan lehterille koska vaan. Kulku joko salin ovesta tai salin vieressä olevia portaita pitkin suoraan yläriville. Ja nyt tärkeää ajankäytöllistä tietoa... sieltä pääsee kesken kaiken pois jos meinaa pukata muut menot päälle. Voin siis suositella, vaikka vaan yleissivityksen takia.

Olen tottunut istumaan kokouksissa. Usein olen niissä myös äänessä tai sihteerinä. Nyt olikin virkistävää olla "vaan" kuuntelemassa. Koska olen kuitenkin tekevää sorttia, otin kutimukset mukaan. Valtuuston kokousta kuunnellessa puikoilta valmistui syto-myssy. Taustatietoa sytoilusta esimekiksi "tässä linkissä"


Tilaisuus alkoi muutaman minuutin myöhässä. Ennen kokouksen alkamista valtuustolle esiteltiin vielä MLL:n organisoima kuntalaisaloite lapsi- ja perheasiainneuvostosta sekä soteasiaa. Itse kokous alkoi lähes tunnin myöhässä. Toki aloite ja soteasia olivat kiinnostavia ja tärkeitä, joten nou hätä.

Asialistalla edettiin suhteellisen hitaasti. Asialistan kohtia alustettiin, niihin liittyen pyydettiin puheenvuoroja ja vastapuheenvuoroja. Muutamasta kohdasta äänestettiin. Äänentoistoa trimmailtiin useaan kertaan, ja tulipa kokouksen aikana puheeksi äänentoistojärjestelmän uudistamistarvekin. Koska tilaisuus streamattiin livenä eetteriin, oli tosi harmillista että mikit suhisivat välillä holtittomasti, välillä kieltäytyivät toimimasta. Mutta summa summarum, listalla edettiin.

Kohdan 7 hallintosääntö jälkeen pidettiin lyhyt viiden minuutin biobreikki. Tässä käytin tilaisuuden hyväkseni ja kiilasin kunnanjohtajan peesiin. Koska olen kuullut että Kairesalo on kova urheilumies, halusin kutsua hänet henkilökohtaisesti Mäntsälän kevätmaratonille jota järjestelen yhdessä Mäntsälän Urheilijoiden kanssa. Kai tämä on suvaittavaa käytäväpeliä ;)

Valtuutetut palasivat paikoilleen ja kokous jatkui. Pitkältihän valtuustotyö on hyvin valmisteltujen asioiden nuijimista päätetyksi. Keskustelua tuli kuitenkin paljon mm. Ehnroosin rahoitusmallista, hallintosäännön uudistuksesta ja elinkeino-ohjelmasta. Koska kaikkien on saatava sanoa mielipiteensä tasapuolisesti, venyi kokous lähes viiden tunnin mittaiseksi. Kyllä - kokous päättyi vähän puoli kymmenen jälkeen. Kokouksen jälkeen muutama tuttu valtuutettu pyöritteli päätään ja mutisi minulle lohduttavasti että "ei nämä yleensä näin pitkiä kokouksia ole...". Minä pohdin mielessäni että toisaalta tehokkuus laskee jos istuu samaa kokousta monta tuntia, toisaalta on hyvää ajankäyttöä että kun ollaan paikalla niin käsitellään samalla pitkä lista asioita eteenpäin. Tiedä häntä kumpi parempi.

Minä olin rekrytoinut meidän perheen teinit ja mieheni huoltamaan perheen pienimmät ja ehdin onneksi itsekin haukata välipalaa töiden jälkeen ennen kunnantalolle menemistä... Ilta oli pitkä mutta mielenkiintoinen. Myssy valmistui ja mieli kirkastui. Opin uutta. Päivä täysi. Time well spent.

keskiviikko 15. maaliskuuta 2017

Hytehypeä Mäntsälässä

Olihan mielenkiintoinen keskustelutilaisuus eilen paikallisella kunnantalolla! Ihan minun lempiasiaa, eli terveyden ja hyvinvoinnin edistämistä ja miten kunta sitä jatkossa hoitaa. Mitä toiveita, mitä suunnitelmia, miten innostetaan palveluntarjoajat ja kuntalaiset yhteistyöhön, mitä kolmas sektori voi tehdä. Mitä tehtäviä kunnalle kuuluu, mikä porkkana aiheeseen kätkeytyy ja miten kunnan on mahdollisuus tarjota jatkossa entistä enemmän hyvää kuntalaisille.

Mie saan näistä mietteistä ihan hirveesti inspiraatiota!

Ajattele - jos saamme kimpassa terveyttä edistettyä, työllisyysastetta ylös, nuoriso ja seniorit voimaan paremmin ja hoidetaan asioita jouhevasti ja kustannustehokkaasti niin meidät palkitaan hyvästä työstä porkkanalla eli rahalla, jonka voimme käyttää miten parhaaksi näemme. Vaikka rakentamalla lisää pyöräteitä -> jotka muuten lisäävät potentiaalisesti liikkumista joka puolestaan lisää terveyttä. Ja lisäähän se myös turvallisuutta ja viihtyisyyttä. Kunnan vetovoimaa.

Kansanedustaja Hannakaisa Heikkinen oli pyydetty Keskustanaisten vieraaksi Hyte- (hyvinvointi ja terveys) asioista juttelemaan. Hannakaisa onkin muuten monessa mukana. Huipputyyppi. Vahvasti politiikassa, maitotilan pitäjä Savossa, pienten poikien äiti, ja vielä se lenkkeileekin aamuisin. Energiaa! Me like! Kurkkaa Hannakaisan sivut ja CV täältä: Hannakaisan CV

Raisa ja Hannakaisa Hytehypettävät Mäntsälässä


Meitähän oli Hannakaisaa kuuntelemassa muitakin. Keskustelu olikin hyvin vilkasta alkuunpäästyään. Minulle jäi tunne, että hype tarttui ja takaraivossa alkoi raksuttaa jo yhteistyömahdollisuudet lähikuntien kanssa ja mahdollisuus jakaa tietoa ja oppia hyviä ja toimivia käytäntöjä naapureilta. Eihän se ole meiltä pois jos muillekin kerrotaan miten saatiin joku asia toimimaan. Toisaalta jos naapuri on keksinyt hyvän idean, miksi me keksisimme pyörää uudestaan.

Nyt tuli sellainen tunne että tästä voi oikeesti tulla jotain hienoa ja inspiroivaa! Ainakin tämä osa politiikasta ja kunta-asioista on hyvin lähellä minun sydäntäni ja arvojani. Jos kuntapolitiikka voisikin olla sitä että edistettäisi porukassa yhteisiä asioita! Ja tarkoitan nyt kaikkia kuntalaisia, en vain valtuutettuja tai viranhaltijoita. Josko saataisiin viesti kulkemaan kylältä päätöksentekoon asti. Ihmiset tarttumaan toimeen. Keksimään ratkaisuja miten asiat hoituisivat sutjakasti. Kannustamaan kaveriakin osallistumaan.

Tässä meitin porukkaa eiliseltä. 

lauantai 4. maaliskuuta 2017

Vaalistartti torilla

Virallinen vaalistartti oli tänään  paikallisella torilla. Teltta kasattiin ja grilli pidettiin kuumana kymmenestä kahteentoista. Tarjolla oli makkaraa, kahvia, mehua ja pikkuleipiä - ja tietysti Mäntsälän Keskustan vaalitavoitteet printattuna hienosti flyerin muotoon jaettavaksi.

Omia ehdokkaita pääsi hyvin paikalle. Ja väkeä oli muutenkin liikkeellä. Tosin tarjontaakin oli tänään hyvin. Paikallinen CM-kauppias tarjosi myös makkaraa ja kiinteistövälitysfirma hernesoppaa. Muutamankymmenen kilometrin päässä Lahdessa on melko merkittävä urheilutapahtuma meneillään... eli tyytyväinen sai olla että meidän makkarat tekivät kauppansa ja kuntalaisten kanssa pääsi juttusille tässä kireässä kilpailutilanteessa :)

Keli oli onneksi suotuisa ja minullakin pysyi sormet lämpiminä kun puuhasin suurimman osan päivästä grillin äärellä.



Ihana yksityiskohta toriteltalla oli nokipannukahvi, jonka Tapsa järjesti paikalle. Toki kahvia oli termarissakin perinteiseen tapaan, mutta kyllä savun tuoksu ja liekin loimussa lämpiävä pannukahvi toivat mahtavaa tunnelmaa tilaisuuteen.


Vaalitavoitteet kasattuna yksiin kansiin kompaktiin kokoon! Mirkku järjesti tämän pikavauhtia ehdokkaiden avuksi ja eteenpäin jaettavaksi kiinnostuneille. Pikavauhtia siksi, että lopulliset muokkaukset tekstiin tehtiin vasta keskiviikkona.




Vaalikoneisiin olen vastaillut viimeisen viikon aikana. Se onkin yllättävän vaikea homma. Monesta asiasta on mielipide selvä, mutta joistain asioista ei kanta ole ihan valmiiksi muotoutunut. On vaikea ottaa kovin hanakasti kantaa asiaan johon ei ole syvällisesti perehtynyt. Tai itse ainakin edustan sitä koulukuntaa, että ennen vahvaa kannanottoa haluan selvittää asian molemmat tai useamman puolen. Katsella asiaa toisenkin silmin. Kaikkiin koneisiin pääsi uudestaan vielä seuraavanakin päivänä vastauksiaan katsomaan. Joissain kohdin jouduin pientä hienosääntöä vielä tekemään. Vaalikoneisiin vastanneena voin suositella niiden käyttöä jokaiselle. Jos ei ehdokkaan valintamielessä, niin siksi että tulee mietittyä omaa kantaa niihinkin asioihin jotka eivät itselle ole niin tuttuja ja jokapäiväisiä. Se antaa mukavasti perspektiiviä normipäivään ;)