torstai 16. marraskuuta 2017

Tarkastuslautakuntien koulutus Mäntsälässä

Tarkastuslautakunnat tekevät yhteistyötä akselilla Mäntsälä, Pornainen, Sipoo, Nurmijärvi, Tuusula, Kerava ja Järvenpää. Se tarkoittaa käytännössä muun muassa sitä, että jokaisen kunnan tarkastuslautakunta järjestää aiheeseen  sopivan koulutuspäivän vuosittain kiertävässä järjestyksessä. Tänä vuonna järjestämisvuoro oli meidän kylällä.

Homma toimi siten, että tilaisuutta varten oli varattu kunnantalon valtuustosali, kahvit ja suolaiset piiraat, sekä tietysti asiantuntevat luennoitsijat. Tilaisuus oli iltatilaisuus, jotta mahdollisimman moni pääsisi paikalle.Paikalla olikin runsaasti kuulijoita, yli neljäkymmentä tarkastuslautakunnan jäsentä oli saapunut paikalle lähikunnista kuin myös meiltä.

Tarkastuslautakuntien tehtäviä, tarkastuskertomuksen sisältöä ja valmisteluprosessia olivat avaamassa BDO tilintarkastusyhteisön liiketoimintajohtaja Minna Ainasvuori, sekä saman yhteisön (ja Mäntsälän vastuullinen) tilintarkastaja Riitta Samola.


Samat asiantuntijat olivat kouluttamassa myös Helsingissä elokuussa järjestetyssä maksullisessa tilaisuudessa. Koulutus oli jälleen erittäin informatiivinen ja kuitenkin samalla maanläheinen. Hyviä konkreettisia esimerkkejä ja käytännön vinkkejä tarkastustyöhön saimme.

Tarkastuslautakuntahan on siitä poikkeava lautakunta, että sillä on muita viranomaisia laajempi tietojensaantioikeus, tilintarkastuasioiden valmistelu kunnanhallituksen sijasta suoraan valtuustolle, puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan tulee olla valtuutettuja ja jäsenten on oltava vaalikelpoisia. Tarkoittaa sitä, että lautakunnan läpi kulkee myös hyvin luottamuksellista tietoa.

Kovasti keskustelua herätti salassapitovelvollisuus ja mitä se käytännössä tarkoittaa. Miten tarkastuslautakunta voi tietää mitkä muissa lautakunnissa tai vaikkapa kunnan tytäryhtiöissä käsitellyt asiat ovat kertomuksen kannalta merkittäviä, jos salassapidettävän asian otsikko (lautakunnan pöytäkirjassa) ei anna pykälän asiasisällöstä mitään viitettä? Tarkoitus on kuitenkin tarkastella onko kunnan toiminta ollut taloudellista ja tuloksellista, ja vastaako se valtuuston asettamia tavoitteita. Tätä tarkastelua varten tarvitaan melko kattavasti tietoa myös taloudellisten lukujen ulkopuolelta.

Arviointityön aikataulutus ja suunnittelu ovat tärkeitä osia arviointiprosessissa, ja tarkastuslautakunnan arviointitehtävät ovat seuraavanlaiset:

Kuvakopio illan materiaalista


Arviointikertomus on julkinen asiakirja, ja myös sen kirjallista muotoilua pohdittiin illan koulutuksessa. Miten kertomus olisi riittävän informatiivinen, toisi esiin kehityskohteet, ja olisi samalla helppolukuinen ja positiivisesti kannustava. Näitä asioita pohdimme varmasti tarkemmin ensi keväänä kun kirjoittamisen aika koittaa. 

Kevennyksenä lisään tähän vielä muutaman otoksen kunnantalon (valtuustosaliin) johtavista portaista. Minuun nämä urheilulliset ja liikuntaan kannustavat sloganit aina jotenkin kolahtavat jostain syystä ;)




2 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Hyvä kommentti Hannu. Lisään tietysti Pornaisen listaan. Yhteistyötähän tehdään laajasti muutenkin. Taitaa olla niin tiivistä, että pitää samana porukkana :)

      Poista