maanantai 23. lokakuuta 2017

Talousarvioseminaari 23.10.2017

Valtuustolle ja varavaltuutetuille järjestettiin talousarvioseminaari kunnantalolla 23.10. Klo 12:30 alkaen. Väkeä oli yllättävän paljon paikalla, yleensä kun päiväseminaareissa on melko heikko osallistujamäärä. Ennen tilaisuuden alkua oli mahdollista käydä syömässä kunnantalon ruokalassa. Käytin tietysti tilaisuuden hyväkseni, sillä tarjolla oli samaa ruokaa kun meidän tytöillä koulussa. Kouluruokaa ja sen laatua on käsitelty melkoisen kitkerään sävyyn somessa. Meidän kotona ei ole reklamaatioita tullut, liekö tuo johtuu kouluruoasta, vai kotiruoan laadusta... :) Tänään ruoka oli muusia ja kalapihvejä. Ja ainakin minulle maistui oikein hyvin.

Itse seminaarin aloitti kunnanjohtaja kertomalla yleisiä linjoja ja esittelemällä raamit jotka budjetoinnille oli annettu. Luvut olivat karua katsottavaa. Mäntsälä velkaantuu mahdottomalta vauhdilla. Suurin osa investoinneista on jo lyöty lukkoon (ja ne on ollut pakko tehdä), joten lukuihin on lähes mahdotonta vaikuttaa uuden valtuuston tai yhtään kenenkään. Velkamäärä per asukas nousee  muutamassa vuodessa (2016 -> 2020) alle kolmesta tuhannesta yli viiteen tuhanteen. Lisäksi on paineita tehdä isoja investointeja myös jatkossa. Esimerkiksi se uimahalli. Kauan kaivattu, kovasti toivottu.

MYK jakoi osallistujille Mäntsäläesitteen suomeksi ja enkuksi 


Eri hallinnonalat kävivät sitten osaltaan toimintakatetta ja tulevia näkymiä läpi. Aika pintapuolisestihan lukuja on pakko käsitellä, ihan rivitasolle ei ole aikaa mennä tällä foorumilla. Kululistalla nykyisten lisäksi muun muassa lisähenkilökuntaa kouluihin, koulujen ja päiväkotien remontointia ja rakentamista, uimahallikin oli listoilla siten että suunnittelu alkaisi vuonna 2019 ja rakentaminen seuraavana vuonna. Moniksen peruskorjausta ja kirjastoa. Lista on pitkä ja kallis. Samaan aikaan väki ikääntyy ja hoivapalveluiden tarve kasvaa. Vaikeita valintoja on valtuustolla edessä.

MYK, eli Mäntsälän yrityskehitys on onnistunut saamaan kuntaan useita uusia yrityksiä, yhteistyössä toki kunnan muiden toimijoiden kanssa. Se on poikinut muutamassa vuodessa kuntaan noin 300 uutta työpaikkaa. Tuo kehitys on minusta kyllä todella myönteistä. Toki se vaatii kunnalta myös satsausta tonttien tasaamiseen ja infran rakentamiseen ja paljon muuta, mutta kyllä on hienoa saada työpaikkoja lisää, ja kunnalle positiivista mainetta yritysmaailman suuntaan.

Tämän illan talousarviokatsaus näytti hyvin sen, miten tarpeita on vaikka kuinka paljon, mutta miten niitä kipeitä päätöksiä vaan on tehtävä että mistä karsitaan ja mitä priorisoidaan. Seuraavaksi esitykset menevät kunnanjohtajan ja kunnanhallituksen käsittelyyn. Alkaa vuoropuhelu hallinnonalojen kanssa juurikin tuosta priorisoinnista. Lopulliset budjettiluvut saadaan tällä tietoa marras-joulukuussa.

Talousarvioseminaarin jälkeen ohjelmassa oli pieni paussi, ja viideltä alkoi maahanmuuttoa käsittelevä avoin tilaisuus. Sinne odoteltiinkin runsaasti myös kuntalaisia ja asiasta kiinnostuneita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti