maanantai 16. huhtikuuta 2018

Muuttotutkimusta ja aloiteasioita valtuustossa 16.4.

Talvi on vierähtänyt ja monta kokousta siinä mukana. Tarkastuslautakunta on tutustunut kunnan toimintoihin ja kerännyt materiaalia tarkastuskertomusta varten. Siitä lisää myöhemmin.

Valtuustoon on kutsu käynyt nyt kolmesti varapaikalta, viimeksi tänään. Asialista näytti lyhyeltä ja nopealta käsitellä. Toisaalta listalla oli tunteita herättäviä asioita, ja listan jälkeen esittelyasioita, joille oli varattava aikaa. Tässä linkki asialistaan "klik" Ehnroosin väistötilojen ostaminen käsiteltiin nopeasti, samoin muutama muu asialistan kohta.Aloite joka nostatti paljon puheenvuoroja ja mielipiteitä, koski ostettujen sosiaalipalvelujen laaduntarkkailua. Kyseinen aloite on ollut käsittelyssä viime syksystä eteenpäin ja virkamiehet ovat siinä esitettyihin kysymyksiin hyvin vastanneetkin. Tänään puheena oli aloitteeseen kunnanhallituksessa esitetty muutosehdotus, jonka mukaan vuosittain tehtävien etukäteen sovittujen laaduntarkkailukäyntien lisäksi järjestettäisiin kaikkiin yksiköihin vähintään yksi ilmoittamaton tarkastuskäynti.

Ymmärsin saadusta aineistosta, että ilmoittamattomat tarkastuskäynnit ovat tälläkin hetkellä mahdollisia, mutta eivät "kiveen kirjoitettuja". Pidän asiaa erittäin tärkeänä, ja valvontaa hyvänä asiana, mutta olen myös sitä mieltä, että resurssit on hyvä kohdistaa mahdollisimman tehokkaasti. Siksi ajatukseni asiasta on seuraavanlainen:

- parannetaan tiedotusta siitä miten ja mihin voi ja tulee reklamoida jos palvelun taso ei ole sitä mistä sovittu. Tiedotusta tarvitaan asiakkaille ja heidän omaisilleen. Ainakin.
- mahdollistetaan oikeasti anonyymi reklamointikanava - myös työntekijöille.
- tehdään kohdistettuja ilmoittamattomia tarkastuksia tahoihin joista reklamaatioita tulee.
- tahot jotka toimivat kuten tuleekin, tarkastetaan vuosittain sovitusti.

Olin ensimmäistä kertaa tilanteessa että olin valtuuston penkillä ja tulee äänestys. Nimeni puolesta olen listalla ensimmäisenä. Omassa mielessä oli omalle äänelle perusteet mietittynä, ja reippaalla äänellä sanoin siis pohjaehdotukselle jaa.

Ja sitten muihin kuumiin illan teemoihin...Erittäin mielenkiintoinen oli asialistan lopussa ilmoitusasioissa ollut KUUMA-alueen muuttotutkimus. Tutkimus esitteli perinteisiä muuttovoitto tai -tappio lukuja syvällisemmin. Millaiset ikäryhmät, millaisella koulutustaustalla, millaisissa tuloluokissa ja mistä minne ihmiset muuttavat. Ja mikä on muuttoliikkeen vaikutus kunnan taloudenpitoon ja palveluiden organisointiin. Tutkimuksen toisena asiantuntijana toiminut Timo Aro esitteli tutkimustulokset erittäin napakasti ja kiinnostavasti. Todella mielenkiintoinen esitys. Tässä vielä linkki tutkimuksen esittelyyn "klik" Suosittelen kurkkaamaan aineiston.


Kokouksesta selvittiin kolmessa tunnissa, kahvikupin ja ruisleivän voimin. Hyvää keskustelua, mielenkiintoista tietoa. Hyvä ilta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti