perjantai 30. marraskuuta 2018

Tarkastuslautakunnan kuulumisia

Olen ollut kelvottoman huono päivittämään tätä blogia, myönnän sen. Se ei kuitenkaan tarkoita että olisin ollut toimettomana, pikemminkin päinvastoin. Töiden jälkeen, ja urheilun lisäksi, muut harrastukset ovat vieneet illat. Ja välillä on kiva olla vaan ja möllöttää joko perheen kesken tai itekseen.

Urheilu- ja käsityökuulumiset löytyvät blogeistani: "Retureippailee" ja "Retuperällään". Vaikka urheilu on urheilua eikä kuntapolitiikkaa, niin haluan ajatella että aktiivisuus kuntalaisten liikuntamahdollisuuksien ja liikuntaa lisäävien tapahtumien järjestämisessä on jotenkin kunnan asioihin vaikutttamista. Ainakin hyvinvoinnin edistämistä. Yhteisöllisyyttä ja kolmannen sektorin tukea kunnalle. Viimeisimpään Mäntsälä Maratoniin saatiin vieraita muiltakin paikkakunnilta ja tehtiin samalla meidän kuntaa tutuksi. Toisaalta saatiin ilmainen "nuorisosta senioriin" - liikuntatapahtuma aktivoimaan väkeä kuntoilemaan. No mutta, tarkastuslautakuntaan tuo ei kyllä mitenkään liity joten ei siitä sen enempää.

Lehterillä olen ollut monesti sukkakutimusten kanssa kuulemassa livenä miten kokoukset etenevät.


Tarkastuslautakunta oli viime keväänä kiireinen kun laitettiin kasaan elämämme ensimmäistä arviointikertomusta. Tilanne oli haastava, sillä kaikki lautakunnan jäsenet olivat kyseisessä hommassa ensikertailaisia. Lisäksi sihteerimme, kunnan tilintarkastusyhteisön BDO:n palveluksessa oleva Tiina oli myöskin ensikertalainen. Sekä osana tarkastuslautakunnan työkentelyä, että sihteerinä ylipäänsä. Eli haastetta piisasi.

Jaettiin hommia, keskityttiin omiin osuuksiimme ensin omassa rauhassa, ja vedettiin sitten huomioita yhteen porukalla. Oltiin itsellemme jossain määrin lempeitä kuitenkin. Saatiin homma kasaan viime hetkellä ja Eero luovutti kertomuksen valtuuston puheenjohtajalle määräajassa.

Kuvaa on kaukaa lehteriltä otettu, pahoittelut rakeisuudesta.


Tässä linkki arviointikertomukseen: "Arviointikertomus 2017"

Ja tässä vielä ote arviointikertomuksen alusta, jossa tehtävänanto kerrotaan:

1.2. Toiminnan tarkoitus ja tehtävät

Valtuusto asettaa tarkastuslautakunnan toimikauttaan vastaavien vuosien hallinnon ja talouden tarkastuksen järjestämistä varten kuntalain 121 §:n nojalla (KunL 410/2015). Tarkastuslautakunnan on valmisteltava valtuuston päätettävät hallinnon ja talouden tarkastusta koskevat asiat sekä arvioitava, ovatko valtuuston asettamat toiminnalliset ja taloudelliset tavoitteet toteutuneet kunnassa ja kuntakonsernissa.  Lisäksi tarkastuslautakunnan on huolehdittava kunnan ja sen tytäryhteisöjen tarkastuksen yhteensovittamisesta. Jos kunnan taseessa on kattamatonta alijäämää, tarkastuslautakunnan on arvioitava myös talouden tasapainotuksen toteutumista tilikaudella sekä voimassa olevan taloussuunnitelman ja toimenpideohjelman riittävyyttä. Kuntalain 125 §:n nojalla tarkastuslautakunnan tehtävänä on hankkia mahdollisesta tilintarkastuskertomuksessa tehdystä muistutuksesta asianomaisen selitys sekä kunnanhallituksen lausunto.

Sen lisäksi, mitä kuntalaissa säädetään, tarkastuslautakunnan tehtävänä on valtuuston hyväksymän kunnan tarkastussäännön perusteella seurata tilintarkastuksen toteutumista ja huolehtia tilintarkastuksen voimavarojen riittävyydestä sekä tehtävä aloitteita ja esityksiä lautakunnan, tilintarkastajan ja sisäisen valvonnan yhteensovittamisesta mahdollisimman tarkoituksenmukaisella tavalla. 


Saimme virkamiehiltä runsaat vastaukset esille nostamiimme kysymyksiin ja huomioihin. Vastineet annettiin tiedoksi syyskuun valtuustossa. Tarkastuslautakunta käsitteli vastineet marraskuun kokouksessaan viikko sitten.

Vuosi on jo pitkällä ja uutta arviointikertomusta aletaan kohta valmistella. Kulunut vuosihan on ollut vielä sillä tavalla "normaali", että eletään aikaa ennen Sotea. Muuten Mätsälässä on kova pöhinä meneillään. Investointitaso on todella mittava jo nyt, ja lisää investointeja on tulossa. Väkimäärän kasvu on tyssännyt, siinä on uutta haastetta tulevalle. Valtuusto on päättänyt isoista asioista ja päättää joulukuussa taas tulevan vuoden talousarviosta. Minun sukkatyömaa etenee varmasti silloin taas lehterin penkillä. Haluan olla itse kuulemassa miten asialistan asioita kommentoidaan. Toki kokous kuvataan ja sen voisi seurata myös netin välityksellä. Mie vaan tykkään olla itse paikalla aina silloin kun saan ajan järjestymään. Valtuusto kokoontuu 10.12.2018 seuraavan kerran. Linkki esityslistaan on tässä: "Esityslista, valtuusto 10.12.2018"

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti