sunnuntai 19. toukokuuta 2019

Mäntsälä pyöräilijän näkövinkkelistä

Perustin tämän blogin pari vuotta sitten siinä tarkoituksessa, että se keskittyy kuntapolitiikkaan ja minun matkaani siellä. Kirjoittaminen on jäänyt vähiin ja tuntunut jotenkin tahmealta siinä tarkoituksessa johon tämän alustan olin ajatellut.

Tänään tein pidemmän fillarilenkin kauniin kevätpäivän kunniaksi ja siinä matkalla sain ajatuksen. Montakin, kuten yleensä on tapana kun lähtee lenkille. Veri lähtee kiertämään kiivaammin myös aivoissa ja itsekseen ulkoillessa on aikaa haudutella uusia ajatuksia.  Niin, mutta siis yksi inspiroivista ajatuksistani tämän päivän lenkillä liittyi juurikin tähän blogiin.

Koska kuntapolitiikka on politiikkaa kuntaa ja kuntalaisia varten, voisi olla aika herkullinen ajatus kirjoittaa blogia kunnan kuulumisista (hieman kuntapolitiikkaan sekaantuneen) kuntalaisen näkökulmasta. Olen aika monella paikallisella foorumilla ehtinyt Mäntsälän vuosieni aikana ihmisiä tavata ja kokouksissa istua. Katselen kotikuntani kehittymistä työssäkäyvänä perheenäitinä, aktiivisesti urheilevana, yhdistystoimintaan osallistuvana, tarkastuslautakunnan jäsenenä ja sanoisin melko sosiaalisena kunnan asukkaana. Päätin kirjoittaa jatkossa mietteitä satunnaisotannalla niistä asioista joita mielessäni pyörittelen arjen keskellä liittyen Mäntsälään ja täällä asumiseen ja elämiseen. En poistanut aiempia postauksia, mutta blogin luonteen päivitän nyt ja tässä.

Pyöräily Mäntsälässä - Mäntsälästä - Mäntsälään

Pyöräilen suhteellisen paljon sillä pidän pyöräilystä ja harrastan muun muassa triathlonia. Käytössäni on sekä maantiepyörä jolla treenaan ja ajan pitkää maantielenkkiä, että tosi vanha hybridifillari jolla ajalen sorateitä ja joskus jopa polkuja jos sellaiselle uskaltaudun. En ole kuitenkaan kovin rohkea maastopyöräilijä, viihdyn hyvin asfaltilla.

Maantiepyöräily

Mäntäsälässä pyöräilyyn, ainakin maantiepyöräilyyn (jonka harrastamiseen tarvitaan edes ok kuntoinen asfaltti ja mielellään vähintään kapea osio tienpiennarta) liittyy jonkin verran haasteita. Pyöräteitä on suhteellisen vähän, lukuunottamatta ihan keskustaa. Keskustassa taas pyöräteillä on kävelijöitä, usein vielä rattaineen ja koirien kanssa. Keskustassa pyöräily siis lukkopolkimilla ja maantiepyörällä on vaikeaa. Vain muutamissa kohdin kevyen liikenteen väylä on jaoteltu kävelijä/pyöräilijä, eikä sitäkään noudateta. Ajotiellä ei mieluusti ajele, sillä se aiheuttaa pahaa mieltä autokuskeille ja hengenvaaran itselle. Pyörätiet ovat lisäksi suhteellisen heikkokuntoisia. Keskustasta on siis vaan päästävä jotenkin pois ja väljemmille ajoväylille.

Itse aloitan lenkit aina "kirkolta" koska sillä suunnalla asun. Starttaan läheltä Cittaria. Jos lähden pidemmälle lenkille Mäntsälästä johonkin ja takaisin, valittavana on Lahden, Helsingin, Porvoon, Hyvinkään tai Sälinkään suunta. Valitsen yleensä mieluiten Lahden tai Sälinkään suunnan, sillä siten vältyn ajamasta keskustan läpi. Seuraavassa kootusti minun mielipiteeni eri reittivaihtoehtojen haasteista ja vahvuuksista:

Sälinkään suunta: Alkumatka "ryttyytystä" ohi aseman ja Anttilan alueen. Asfaltti muhkuraista ja siinä on paljon "poikkiviivoja". Tällä muutaman kilometrin pätkällä on myös aika paljon pyörätie-liikennettä. Reitti jatkuu kuitenkin oikein mukavasti kun pääsee kunnolla maantien 1471 laitaan Anttilan alueen jälkeen. Piennar on kapea ja autot ajavat kovaa. Maisema kuitenkin palkitsee ja asfaltti on melko hyvässä kunnossa. Kumpuilevaa. Jos teen lyhyempää saunalenkkiä, käännyn Soukkion suuntaan ja ajelen Hirvihaaran golf-keskuksen kautta takaisin Mäntsälään. Reitti tulee tielle 25, joka on vilkas ja siinä kulkee paljon rekkaliikennettä. Yleensä puikkaankin saman tien Kuntomajantielle ja ajelen hiihtokeskuksen ohi keskustaan ja kotiin. Hirvihaarantie 1456 on kuitenkin myös kapea. Jos taas olen lähtenyt pidemmälle lenkille, jatkan Sälinkäältä kohti Hausjärveä ja tietä 54 kuten tänään. Sälinkää-Hausjärvi väli on todella mukava fillaroida. Vaikka piennar on kapea, on tie suht rauhallinen ja maisema kaunis. Suosittelen. Tie 54 puolestaan on järkyttävä pyöräillä. Rajoitus on sata, ja liikennettä paljon. Takaisin Mäntsälään pääsee esimerkiksi Kärkölän kautta. Lenkille tulee silloin mittaa vajaa 80 km. Tie Kärkölästä kohti Mäntsälää on mukava ajella. Pitkää loivaa nousua ja laskua. Suht rauhallinen pätkä. Kiva lenkki jos on mahdollisuus käyttää aikaa pyöräilyyn muutamia tunteja. Kehitysehdotus: asfaltin parantaminen välillä Hepolan koulu-Anttilan asuinalue. Hyvää: kauniit maalaismaisemat ja suht rauhallinen liikenne.


Mäntsälä-Hausjärvi-Kärkölä-Mäntsälä 77 km

Lahden suunta: Alkumatkassa taas haasteet. Motarin liittymien ylitys ja Juustoportin/Shellin kohta on levoton ja aina jotenkin vähän jännittävä mennä fillarilla. Jos vaan olisi joku tapa kiertää tuo liittymien kohta niin kiertäisin. Soratietä kiertämällä pääsisi, mutta ei maantiepyörällä. Juustoportin jälkeen alkaa pitkä ja melkein suora taival kohti Lahtea, tie 140. Asfalttia on uusittu ja se on suhteellisen hyvässä kunnossa, Piennar on kapea ja autot ohittavat vauhdilla. Jotenkin kuitenkin vähemmän vaarallisen tuntuinen kuin jotkin muut tienvarret. Tästä suunnasta pääsee tekemään lenkin vaikkapa Hautjärven ja Pukkilan kautta Mäntsälään, taikka jatkaa aina Lahteen saakka ja ajella takaisin Orimattilan kautta. Tai ajaa Orimattila-Pukkila -reittiä. Mukavia erimittaisia reittejä valittavana. Tie 140 on ehkä tylsähkö maisemallisesti, mutta muuten mukavaa loivaa kumpua ja ok kuntoista tietä. Kehitysehdotus: motarin liittymän kohdan ohitusmahdollisuus taikka pyöräilyturvallisuuden lisääminen jotenkin tuohon kohtaan. Hyvää: helppo ja yksinkertainen reitti, tien kunto ok.


Mäntsälä-Orimattila-Pukkila-Mäntsälä 73 km

Porvoon suunta: Reitti alkaa menemällä keskustan läpi. Porvoontien, tie 55 varressa on todella epämiellyttävää pyöräillä. Piennar on kapea ja siinä on paljon soraa. Autot ajavat kovaa ja tie on vilkas. Itse suosin "maisemareittiä", eli Sääksjärventie, Helkamäentie, Kaarenkyläntie jne. Porvooseen asti pääsee pikkuteitä. Ne ovat osin kyllä todella huonossa asfaltissa, mutta kuitenkin mukavampia ajella kuin tie 55. Kehitettävää: leveämpi piennar tielle 55 ja/tai asfaltin kunnostus maisemareitillä. Hyvää: maisemareitti on ihan kaunis ja Porvoo se vasta kaunis onkin. Lukuisia mahdollisuuksia nauttia herkullinen jäätelö ennen paluumatkaa.

Porvoo-Mäntsälä maisemareittiä 39 km

Helsingin suunta: Keskustan läpi on taas mentävä jos Hesan suuntaan mielii. Kun on Vianor ohitettu, alkaa kuitenkin helpottaa. Asfalttia on uusittu pitkältä matkalta viime keväänä(köhänseoli). Suht vilkas tie, mutta siedettävä. Tuonne lähtee mielikseen jos pääsisi jollakin taikahypyllä keskustan ohi ensin. Maisemat eivät ole järin kummoiset, mutta tie on suoraa ja mäet loivia. Ajatus edessä päin olevasta Kuusijärven ihanasta ulkoilualueesta saa mielen hymyilemään. Jos ei halua ajella Kuusijärvelle asti, voi tulla takaisin vaikka Nummisten tai Pornaisten kautta. Nummisissa asfaltti on osin heikossa kunnossa, mutta onneksi pääosin kuitenkin ok. Loppupätkä taas keskustassa selviytymistä. Kehitettävää: Alhonkulmantien ja Nummistentien kunnostus. Hyvää: kätevä pieni maisemalenkki, Nummisissa oikein kaunista maisemaa tarjolla.

Mäntsälä-Soukkio-Numminen-Mäntsälä 43 km


Hybridipyöräily

Tässä lajissa olen aika noviisi. Perusfillarilla keskustassakin ajelee kuitenkin suht iisisti. Muistaa vaan väistämissäännöt ja varoo muita pyörätiellä liikkujia. Mäntsäläjoen varrelle on rakentumassa todella hieno soratiereitti kesän ja ensi syksyn aikana. Lisää tästä projekista "klik". Toki iso osa reitistä on nyt jo käytössä, mutta on hienoa että sitä tulee lisää. Karjalaistentien lenkki on mukava lenkkeillä sekä lenkkareilla että fillarilla. Lenkkiä voi pidentää kiertämällä Kotkakorventien kautta. Hybridillä (tai millä tahansa tavisfillarilla tai maastopyörällä jonka renkaat kestävät soratietä) on runsaasti mahdollisuuksia liikkua lähiseuduilla. Maastopyöräreittejä en tunne, mutta sitä toimintaa Mäntsälässä on, ja seuraan kyllä niitäkin foorumeita, vaikka en maastoon pyörällä oikein itse uskallakaan mennä. Linkki Mäntsälän MTB & Maantie -facesivuille "klik" Kehitettävää: helppoja maastopyöräreittejä lisää aloittelijoille/aroille maastopyöräilijoille. Hyvää: etsimällä löytää. Linkki Mäntsälän pyörätiekartastoon "klik" 


Keskusta-radanvarsi-Niittymäentie-Karjalaistentie-Porvoontie-Keskusta 21 km

Valitettavasti en löydä kunnan sivuilta muuta tietoa tai pyöräkarttoja kuin tuon äsken mainitussa linkissä olevan (vanhan kartan), en myöskään nopealla haualla netistä. Tässä meillä on parantamisen varaa. Toivottavasti sinä sait inspiraation näistä minun kartoista, ja jos sinulla on hyviä pyöräreittejä vinkata Mäntsälän tienoilla niin laitahan minullekin tiedoksi. Yleistä kehitettävää: liikuntatoimi voisi aktivoitua pyörä/lenkkireittikartan päivittämisen suhteen. Hyvää: joen varren ulkoilureitti työn alla. Uudet, juuri kunnassa lanseeratut lainafillarit! Katso lisää asemafillareista täältä "klik"

Olen mukana myös Mäntsälän Urheilijoiden pyöräjaostossa (seuratoiminnasta lisää myöhemmin jossakkin postauksessa). Jos olet innokas fillaristi ja haluaisit olla mukana kehittämässä Mäntsälän pyöräilyharrastusmahdollisuuksia, niin kurkkaa MU:n sivut "klik" ja tuu messiin. Olisi hienoa saada sinut mukaan ja tehdä yhdessä mukavia tempauksia pyöräilyn merkeissä ja innostaa vielä lisää harrastajia pyöräilyn pariin.

Tämän päivän lenkillä pääsi uusi seurapaita ekaa kertaa ulkoilemaan. Pirteä väri näkyy hyvin myös autoilijoille.


Toivon sinulta kommentteja aiheeseen liittyen jotta voin päivittää tilannetiedon niiltä osin kuin minun tietoni ovat virheelliset tai puutteelliset. Miten sinä kehittäisit pyöräilyä Mäntsälässä? Mikä toimii täällä pyöräilyn suhteen?

Se pyöräilystä tällä erää.  Seuraava postaus jostakin ihan muusta Mäntsälään ja siellä touhuamiseen liittyvästä.

2 kommenttia:

 1. Reittivaihtoehtoja maantiepyöräillijälle löytyy tosiaan jokaisesta ilmansuunnasta. Tässä joukkoon yksi 76km lenkki jota saa tarvittaessa reittivalinnoilla hieman lyhennettyä tai kasvatettua ajamalla loppumatkan Halkian ja Nummisten kautta.

  https://ibb.co/vv5tRMJ

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Hyvä vinkki, minulle uusi reitti tuo. Pitääkin testata. Joskus ajattelin ajella Kilpijärven ympäri, mutta siellä onkin soraa osalla reittiä. Tuo tie 1430 on kuitenkin ilmeisesti asfalttia ja sopisi minun Spessulle. Vaikuttaisi mukavalta maisemareitiltä tuo.

   Poista