maanantai 24. huhtikuuta 2017

Hulevesi- ja kaavoitusasioita valtuustossa

Mäntsälän kunnanvaltuusto istui tänään kokousta hieman lyhyemmän asialistan kanssa kuin viimeksi. Käsiteltäviä asiakohtia oli kymmenen ja liitteitä lukemalla kävi selväksi jo ennen kokousta, että suht nopeasti tullaan tänään kokouksesta selviämään. Linkki esityslistaan on tässä "klik"

Eniten puheenvuoroja ja äänestyksen keräsi tänään Mäntsälän kunnan hulevesiohjelma 2015.

Mitä se sellainen hulevesi on? Wikipedia sanoo tähän seuraavaa: Hulevedeksi kutsutaan rakennetuilta alueilta poisjohdettavaa sade- ja sulamisvettä sekä perustusten kuivatusvettä. Näitä vesiä syntyy erityisesti kaduilta, teiltä ja rakennusten katoilta muodostuvana pintavaluntana. Perinteiset hulevesien johtamisjärjestelmät perustuvat joko seka- tai erillisviemäröintiin.

Vesihuoltolain mukaan kunta vastaa hulevesien hallinnasta yleisillä alueilla. Se aiheuttaa kunnalle kustannuksia. Nyt kysymys kuuluu, laskuttaako kunta asukkailta osan kuluista, ja jos laskuttaa, niin laskuttaako kaikilta tasaisesti vai vain asemakaava-alueen asukkailta ja toimijoilta. Ja paljonko laskuttaa.

Itse asiassa hulevesiä laskutetaan jo. Tämä tuli joillekin yllätyksenä. Eli pieni osa vesilaskusta on nimenomaan hulevesilaskua. Ja se lasku menee kaikille. Jatkossa kunta laskuttaisi (vesiyhtiön kautta kuitenkin koska se on kätevintä) hulevesimaksun erillisenä maksuna ja vain asemakaava-alueelta. Kuulostaa minusta reilulta. 

Tiukan äänestyksen jälkeen hyväksyttiin sekä ohjelma, että maksut. Käytännössä omakotitalossa asuvalle vuosimaksu on 30 eur. Liittymismaksu peritään 2018 aikana tai jälkeen rakennettavilta kiinteistöiltä. Asuinkiinteistön kyseessä ollessa maksu on 1 000 eur.


Keväinen sukka puikoilla tämän illan kokouksessa
Valtuusto käytti useita puheenvuoroja hulevesiohjelmaan liittyen

Suvikedon ranta-asemakaava kirvotti kielenkannat seuraavaksi. Asia oli yksiselitteinen kaavoitusjohtajan mielestä. M1-alueelle ei voida ehdotetunlaista (pieniä puutarhapalstoja mökkeineen) kaavoitusta hyväksyä. Useampi valtuutettu harmitteli sitä, että Mäntsälä ei hyödynnä tällaista mahdollisuutta elävöittää kylää ja tarjota elämyksiä myös naapurikaupunkien mahdollisille palstakyselijöille. 

Kaavoitusjohtaja esitteli vielä laajemmalti kaavatilannetta kaavoituskatsauksessa. Hirvihaaran kaavoitustilanteesta tuli kyselyä, kun se on jäänyt ilmeisesti vähän muiden alueiden jalkoihin. 

Äänentoisto toimi melkein koko kokouksen ajan ja kokous sujui sopuisasti. Kokous päättyi vähän seitsemän jälkeen, eli piirun yli kahdessa tunnissa selvittiin. Lehterillä oli tänään useampia katsojia ja kokoushan streamattiin taas nettiin kuten tapana on ollut.

Mukava ilta. Opin taas uutta. Samalla valtuustoa kuunnellessa tuli toinen sukka valmiiksi (oli kyllä jo hyvän matkaa ohi kantapään ennen kokouksen alkua) ja toisen resori pääsi alulle. Ei turha ilta ollenkaan. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti